Diskuze a otázky - Domácí práce na PC

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:29:13 |

Je známou pravdou, že investování na finančních trzích patří již od pradávna k nejvýnosnějším, i když pochopitelně přiměřeně tomu k rizikovým zdrojům příjmů. Tento fakt společně s čím dál větší finanční i technickou dostupností přivádí k obchodování na finančních trzích stále větší množství lidí v ČR. Zároveň je však nutné konstatovat, že za tímto vývojem zcela zaostává veřejná edukativní sféra a z toho pak logicky plyne i určitá neochota začátečníků vzít na vědomí, že obchodování na burze (trading) je byznys jako kterýkoliv jiný, a že je také tak nutné k němu přistupovat.

Chcete-li na burze zhodnocovat své prostředky, zbohatnout či živit se obchodováním, ano, máte reálnou možnost, mnoho úspěšných obchodníků vám však potvrdí, že je naprosto nezbytné nejdříve věnovat určitý čas k nastudování teorie o aspektech obchodování, navštívit odborné semináře abyste byli schopni otestovat své obchodní strategie a trpělivě pracovat na svém obchodním plánu, řízení peněz i vlastní psychologii. I když je pravda, že na burze fungují i neuvěřitelně jednoduché strategie, přesto věřte, že málokomu se podaří zbohatnout během krátké chvíle a burza většinou tvrdě trestá naivní představy o rychlých a bezpracných ziscích.

Dokážete-li si tyto skutečnosti uvědomit před vykročením do světa tradingu, zvýšíte tím podstatně vaši šanci, že se jednou dopracujete do stavu, kdy jako úspěšný obchodník budete absolutním pánem svého času, nebudete muset pracovat 8 hodin denně, ale bude vám stačit pár desítek minut denně nebo týdně. Získáte skutečnou finanční nezávislost.

Trading je byznys Na tradingu bývá přitažlivé i to, že odpadají klasické provozní starosti jako ve většině jiných oborů. Je možné obchodovat z jakéhokoliv místa na světě, kde se nachází přístup k internetu a k počítači. Nenastávají problémy se zaměstnanci, šéfy, nedostatečnými nebo nadbytečnými zásobami, konkurencí, ani nic podobného. Na burze většinou soupeříte spíše sami se sebou, se svou disciplínou a vůlí.

Je také možné začít s neporovnatelně menším kapitálem než u většiny klasických byznysů. Už sto tisíc korun lze považovat za počáteční minimální velikost obchodního účtu pro obchodování s akciemi, nikoliv však s komoditami, které jsou pro začínající obchodníky příliš rizikové.

Obchodování na burze má i jednu obrovskou výhodu, kterou těžko naleznete v jiném byznysu - můžete si zkusit obchodovat nejdříve nanečisto - fiktivně koupit a prodat akcie nebo komodity, zanést si hodnoty vstupu i výstupu z pozice do jednoduché tabulky v Excelu nebo jiného programu a vyhodnocovat to, jako kdyby se jednalo o skutečné obchodování. Když si testováním potvrdíte, že vám vaše myšlenka vychází a že se jedná o ziskovou metodu, můžete začít přemýšlet o skutečném obchodování. Začněte s menší částkou a poznejte realitu obchodního světa, a pokud se vám potvrdí, co jste se naučili nanečisto, tak s nabývajícími zkušenostmi lze postupně začít vážně uvažovat o založení velmi výnosné kariéry burzovního obchodníka.

Stejné myšlenky a fakta stály také u zrodu tohoto průvodce začínajících, kde krok za krokem na základní úrovni poznáte nejen krásy, ale také úskalí tohoto vzrušujícího byznysu, čemu je potřeba porozumět a na co je dobré se připravit.
nahoru
Vyhledávejte úspěšné obchodníky a vzdělávejte se

Dojít k výraznějšímu úspěchu na burze může někomu trvat měsíce jinému roky, i když ze začátku téměř každý věří tomu, že právě on dokáže brzo vydělávat tisíce dolarů, vycházejíc z mylného přesvědčení a marketingu některých subjektů, že trhy se dají snadno přechytračit. Snažíc se proto najít nejlehčí a nejkratší cestu k cíli, hledá takový začátečník nejdříve pomoc a rady u lidí, o kterých si díky obecnému povědomí myslí, že jsou odborníci - brokeři, analytici.

Trading je byznys Ovšem i ten, kdo v médiích mluví o trhu nebo se představuje jako analytik a makléř známé společnosti, nemusí být automaticky odborník. Z médií totiž není patrné, kolik tzv. "odborník" provedl obchodů a zda je na svém účtu v zisku či ztrátě. Pravda povětšinou bývá jiná a v počátcích vás může tato realita stát spoustu peněz vlivem ztráty kapitálu.

Zkuste takový test, položte svému makléři před příštím obchodem otázku, jaký druh řízení peněz na danou pozici doporučuje a proč. Může se stát, že vám nebude schopen dát sofistikovanou odpověď. Proč tomu tak je? Protože se ho na to zřejmě předtím nikdo neptal, a tudíž to nepovažoval za důležité. Přitom na burze z dlouhodobého hlediska není možné konsistentně vydělávat, pokud vám předem není jasná míra maximálního rizika každého obchodu, do kterého vstupujete.

Kde tedy hledat skutečné obchodníky a komu vlastně věřit? Klíčová otázka s obsáhlejší odpovědí. Především věřte sami sobě a snažte se nejprve získat alespoň základní představu z dostupných materiálů, které lze nalézt třeba na internetu a dnes už i v knihách v češtině (pokud umíte anglicky lze pochopitelně využít i zahraniční zdroje).

Navštěvujte odborné semináře a vyzkoušejte několik jejich pořadatelů či přednášejících, protože i v této branži platí, že marketing je občas mocnější než obsah a je dobré si na základě vlastního srovnání udělat názor. Na těchto seminářích pak lze získat také osobní kontakty na autority v tradingu a případně jich využít k posunu dále.

Trading je byznys Dalším pomocným zdrojem, který lze využívat jsou odborná diskusní fóra. Ovšem doporučuji je navštěvovat, až dosáhnete určitého stupně rozhledu a znalostí, kdy již budete schopni klást konkrétní dotazy, hledat cíleně odpovědi a dělat si na ně samostatný názor. Toto doporučení vyplývá ze zkušenosti, že na těchto fórech z celkového počtu diskutujících tvoří naprostou většinu začátečníci, jako jste vy, a tak se často stává, že jste vtažen do diskusí, které vás sice uklidní stylem "že v tom nejsem sám", ale tento uklidňující pocit vám ve skutečnosti nepomůže vydělat ani dolar a nikam vás neposune.

Nejefektivnější, ale samozřejmě i finančně podstatně náročnější, jak začít na burze, je najít si někoho úspěšného z oboru a dívat se mu přes rameno do té doby, než budete schopni dělat to samé jako on. Sledujete jeho přístup, obchodní plán a psychologii, která úspěšného obchodníka dělí od neúspěšného.

Průběžné vzdělávání a investice do odborných seminářů vedených zkušenými obchodníky a odborné literatury lze považovat v tomto oboru za nutnost.

O úspěchu na burze také nerozhoduje dosažené vzdělání, někdy se může i stát, že čím větší myslitel a vědec, tím to může mít na burze těžší, protože neustále hledá překážky, které tam ve skutečnosti nemusejí být. Úspěšní obchodníci mohou být podnikatelé, učitelé, dělníci, programátoři, studenti, účetní, doktoři, právníci, mladí či staří, velcí či tlustí, kdokoliv, kdo pochopí sebe sama, sestaví správný obchodní plán a ten se naučí dodržovat za každých okolností.
nahoru
Nakonec rozhoduje psychologie

Obchodování na burze je z technického hlediska relativně jednoduché, přesto se mnoho i informovaných obchodníků na trzích pohybuje ve ztrátách. Čím to je? Odpověď je poměrně jednoduchá. Nejtěžší na obchodování je vlastní psychologie obchodníka. Začínající obchodníci tomu povětšinou nevěří, domnívají se, že úspěch je skryt výhradně v kombinacích technických indikátorů a v jejich správném vyhodnocení, či v dokonalých obchodních systémech apod. Jistě, je to důležité, ale jak vám pomůže sebelepší systém, když trh půjde chvíli proti vám a při pohledu na narůstající ztrátu dostanete strach, zapomenete na sytém, pozici zavřete a přitom je možné, že tento konkrétní obchod by o chvíli později skončil ziskem?

Trading je byznys Proto také platí, že pokud bude mít např. pět obchodníků k dispozici jeden a ten samý systém, který je stabilní a má zpětně otestovanou výkonnost v řádu desítek procent, je možné, že dva na něm dokážou velmi zbohatnout a zbytek skončí ve ztrátě. Důvod? Opět psychologie. Zkrátka každý obchodník si musí sám otestovat, kde leží jeho hranice, která může být vyjádřena jak maximální ztrátou, tak zklamáním nad výší zisku.

Dobrá zpráva pro vás je, že i tento aspekt obchodování se dá postupně natrénovat, ale je velmi důležité se naučit základní pravidla a techniky ochrany kapitálu, abyste byli schopni ustát nepříznivý vývoj bez vážnějšího dopadu na váš účet.

S psychologií jste na trhu konfrontováni každou vteřinu a je jedno, jestli jste ve ztrátě, která bude povzbuzovat strach nebo v zisku, který povoluje zábrany a vede k nemístnému optimismu.

O předchozích skutečnostech budete mít jistě možnost se sami mnohokrát přesvědčit, teď nám ale již nic nebrání přejít k tomu, co vás jistě nejvíc zajímá - na čem se dá na burze vydělávat a jak...
!31!!24!!20!!12!!11!!5!!2!!1!!2!!5!!11!!12!!20!!24!!31!

reagovat

V diskuzi je 15 příspěvků a shlédlo ji 1263 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 29. 04. 2008, 19:41:06

No ,moc zajímavé ale o čem to je?

auticko197512

auticko197512 | 15. 03. 2008, 11:00:41 | více příspěvků | napsat uživateli

Ahoj Lidi,

něco kratšího a jednoduššího o investování najdete na http://akcie.mujblog.atlas.cz/ .
A můžete to podrobit zdrcující kritice, je tam i email.

Zdravím Honza !1!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:54:02

neni to nekde v kratsi verzi ? !744!!780!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:52:19

http://www.firstclass.sk/financie/financie_vzdelavanie_knihy.html
Knihy o bohatnutí

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:50:56

nechce se mi to číst !1107!!1351!

xRockyJ

xRockyJ | 2. 03. 2008, 11:50:55 | více příspěvků | napsat uživateli

A kua.....to je textu že bych z toho blil. I VoiceReader mi to četl hodně dloho !1285!.

Maxix87

Maxix87 | 2. 03. 2008, 11:49:58 | více příspěvků | napsat uživateli

bla, bla, bla, bla, bla. Cetl to nekdo vubec?

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:46:29

!1423!!27!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:46:20

!735!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:45:11

tohle by meli moderatoři smazat... docela dobra reklama...

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:37:25

Milión dolarů za rok
Pro jedny nepřekonatelný génius, pro druhé muž obdařený velkou dávkou štěstěny. Jedněmi obdivovaný pro to, co dokázal, druhými opovrhovaný pro totéž. Jako první dokázal opakovaně zdánlivě nemožné: pouhých 10 000 dolarů proměnil za jeden rok do více jak milionu. Kým je a co je silou jeho úspěchu?

Zní to skoro jako sen. Průměrný kluk z chudé dělnické rodiny, která měla vždy hluboko do kapsy, svou pílí a odhodláním dospěl až k pohádkovému bohatství. Přitom ani on neměl začátky zrovna snadné.

Larry Williams o sobě již od útlého mládí rád a s oblibou prohlašoval, že již nikdy nechce být chudý. První krůčky ke svým výdělkům začal vykračovat již na základní škole, když v parných vedrech nakupoval chlazenou limonádu, kterou dále přeprodával s mírnou přirážkou svým spolužákům. Jednalo se v té době o pouhých pár centů výdělku, ale snahy Larryho jít si tvrdohlavě za svým cílem stát se bohatým byly již v tomto věku zjevné. Larry věděl, co chce - a dělal vše, co se v daný moment naskytlo, aby toho dosáhnul.

Již po střední škole se však ukázalo, že drobnými podnikatelskými plány by trvalo zbohatnutí příliš dlouhou dobu a to Larry nebyl ochotný podstupovat. Být bohatý v důchodu je sice hezké, ale je třeba si užívat již mnohem dříve a to bez peněz kolikrát nejde. Mladý Larry se tedy začal poohlížet po jiných možnostech zbohatnutí - až narazil na tu, která se mu stala po všech stránkách osudnou - obchodování na burze.

V té době však vypadalo obchodování zcela jinak než dnes - žádný internet, hrstka informací, o počítačových grafech a technických nástrojích dnešní doby se tenkrát všem mohlo jenom zdát. Komoditní byznys byl navíc tenkrát ještě v porovnání s dneškem teprve v plenkách, a tak Larry začal své prvotní pokusy na burze akciové.

Stejně jako každému, kdo vstoupí na burzu bez předchozích podstatných znalostí a dovedností, se samozřejmě ani Larrymu ze začátku příliš nedařilo. Jeho poctivě a dlouhodobě našetřené dolary se pomalu začaly kutálet na všechny strany a nešťastnému Larrymu se začal hroutit jeho velký životní sen. Jenomže Larry se nevzdával. Byl odhodlaný pokračovat dál. A tak v té době prošel všechny knihovny v blízkém i dalekém okolí, veškerá knihkupectví a poctivě začal studovat vše, co se v té době o obchodování na burze vyskytovalo - a že toho bylo velmi málo.

Jak se ale říká, pokud je vůle a píle, i z mála lze uplést bič, a tak se hodiny dřiny po krátké době již začaly vracet jako bumerang - první profity na akciových burzách nedaly na sebe dlouho čekat. A co bylo ještě důležitější - Larry začal sbírat své první reálné obchodní zkušenosti a pomalu si vyvíjet cit pro trhy, což se mu v budoucnu bohatě vrátilo.

I když obchodování s akciemi bylo pro Larryho po nějaké době již výnosné (obchodováním akcií jako „doplňku“ ke komoditám se věnuje Larry dodnes), stále nebylo možné dosáhnout skutečně velikého zhodnocení za krátkou dobu - aby obchodník mohl na akciích pořádně zbohatnout, bylo by potřeba velikého kapitálu, a ten Larry neměl. A tak pomalu začal pošilhávat po jiném nástroji k vydělání svého vysněného bohatství - komoditní burze.

Ani zde nečekaly Larryho snadné začátky. Řada technik vyvinutých pro akciové obchodování se pro tyto rychlejší a agresivnější trhy příliš nehodila, navíc brokerské komise v té době byly větší než pro obchodování s akciemi (dnes již se na komoditních burzách dá obchodovat skutečně za pakatel), takže Larry byl opět na samotném začátku a jeho peníze získané v akciích opět proudily kamkoliv jinam, jenom ne do jeho kapsy.

Jenomže Larry byl již posílený předchozím úspěchem a jeho touha zbohatnout byla stále velmi silná - možná ještě silnější než kdykoliv předtím. Proto se ani tentokrát nevzdal a dlouhé noci strávené u ručně kreslených grafů začaly po nějaké době i zde přinášet své ovoce. Larry již věděl, jak dosáhnout profitu v komoditním obchodování - zatím ne mnoho, ale rozhodně více než v akciích.

Zatímco měl již řadu idejí, co chybělo, byl opět kapitál. Mnoho peněz se na cestě učení stačilo rozkutálet a jít na komoditní burzu s nedostatečným kapitálem by znamenalo opět čekat na větší zbohatnutí dlouhé roky. Larry tedy opět zapojil svého podnikatelského ducha a našel několik dalších dobrovolníků, se kterými společně vytvořili jakýsi obchodní „fond“, jehož správcem byl právě Larry Williams. Jinými slovy: několik lidí vsadilo na Larryho přesvědčovací dovednosti a poskytlo mu své peníze, aby z nich udělal více peněz.

A úspěch se skutečně dostavil. Larry nasbíral necelých 100 000 USD a tuto částku po nějaké době proměnil do téměř půl milionu. Vyplatil tedy své společníky a dle dohody si ponechal část profitů, které již nyní bohatě stačily na to, aby mohl začít obchodovat sám.

Počátkem onoho dne se začala psát historie Larryho fenomenálních úspěchů.

Již po krátké době dokázal Larry vytvářet na komoditní burze značné profity (sám o sobě tvrdí, že v době, kdy se burze věnoval skutečně maximálně, vydělával statisíce dolarů měsíčně, občas se měsíční výdělek blížil až jednomu milionu dolarů) a skutečně se stal bohatým, jak si vždy přál. Jenomže to Larrymu zdaleka ještě nestačilo.

Kromě politických ambicí (několikrát kandidoval na senátora) chtěl svůj fenomenální um ukázat Larry i zbytku světa. A tak se jednoho dne přihlásil na světový šampionát v tradingu (Robins World Cup Trading Championships) a svým výsledkem šokoval celý finanční svět: pouhých 10 000 USD proměnil do 1 000 000 USD za jediný rok. To byl do té doby nemyslitelný výkon - zhodnocení více jak 10 000 % bylo jako zlý sen pro všechny managery „super-fondů“, které v té době dosahovaly zhodnocení sotva 50 %.

Nikdo nemohl tomuto výkonu uvěřit, a tak se strhnul obrovský spor, ze kterého vyústila snaha amerických úřadů pro ochranu a regulaci trhu dokázat, že muselo jít o podvod. Po několika letech však nebyl nalezený jediný důkaz o tom, že by Larry Williams jakkoliv jednal nečestně, a tak byl s hořkostí v ústech pro mnohé shledán výkon zcela platným a skutečným.

Jenomže to zdaleka ještě nebylo vše. Poslední hřebíček do rakve všem pochybovačům se Larry rozhodnul zasadit v roce 1987, kdy se po všech předešlých peripetiích přihlásil na šampionát ještě jednou. Toho roku dokonce pokořil svůj předchozí rekord - 10 000 USD proměnil do více jak 1,1 milionu, a to dokonce už za 11 měsíců, přičemž v jeden okamžik dosahoval stav Larryho účtu neuvěřitelné 2 miliony dolarů. Finální číslo znělo: zhodnocení o 11 376 %.

Larry Williams změnil měřítka finančního světa. Profesionálním obchodníkům ukázal, jaké jsou skutečné možnosti, a běžným lidem předvedl, že pokud se rozhodnou jít za svým snem, nic není nemožné - ať už mají jakékoliv vzdělání nebo jakýkoliv věk.

A jelikož měl již ve své obchodní techniky obrovskou důvěru, rozhodnul se je dokonce sepsat do podoby několika knih (čímž se později stal světově proslulým autorem knih v oblasti tradingu). Jeho knihy si našly miliony čtenářů po celém světě a řada z nich dnes obchoduje Larryho techniky stejně úspěšně jako jejich autor.

Pravděpodobně nejznámější z jeho knih jsou „Jak jsem vydělal milion dolarů za rok", ve které Larry začínajícímu laikovi srozumitelnou řečí popsal krok po kroku veškeré techniky a kroky, s jejichž pomocí dokázal proměnit 10 000 USD do milionu za rok (jedná se o poměrně jednoduché techniky, které může v trhu i dnes aplikovat každý), a dále kniha „Dlouhodobá tajemství krátkodobých obchodů“, která vyjde na podzim tohoto roku.

Larryho obchodní techniky čítají celou škálu nástrojů. Od používání takzvaného indikátoru COT, který obchodníkovi říká, jak se právě chovají profesionální obchodníci, přes využití jeho vlastního indikátoru Williams %R až po obchodování velmi jednoduchýcj formací v grafu - tazkzvaných patternů.

Jeho nejslavnější pattern je zřejmě takzvaný „OOPS“ pattern, který říká, že pokud trh otevře pod low předešlého dne, nakupujte právě na low předešlého dne, nebo pokud trh otevře nad high předešlého dne, prodávejte při prolomení high předešlého dne. Jedná se o takzvané swingové techniky, kdy obchodníci zůstávají v trhu několik dní, přičemž úspěšnost se může pohybovat až kolem 70 - 80 %.

Larry Williams změnil finanční svět. Ukázal nové možnosti, dokázal, že obchodování na komoditních burzách může být naprosto pro každého, a přinesl řadu revolučních technik a konceptů, které dodnes využívají obchodníci po celém světě. Krom toho všeho se také může pochlubit dcerou Michelle, která se v 16ti letech rovněž přihlásila na zmíněný šampionát a 10 000 USD proměnila do více jak 100 000 USD za rok. Michelle je dnes uznávanou hollywoodskou herečkou, nominovanou na Oskara za film Brokeback Mountain, a žije s hercem Heathem Ledgerem.

Didisek01

Didisek01 | 2. 03. 2008, 11:32:57 | více příspěvků | napsat uživateli

Je známou pravdou....a dál sem nedošla. O čem to bylo? !656!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:32:24

sorry nebaví mě to číst...

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:31:38

kua!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!!1418!

syas

syas | 2. 03. 2008, 11:31:35 | více příspěvků | napsat uživateli

bhagy: no hlavně, že ty základní smajly máš tak esteticky seřazené !1358!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

obchodovánítrhdomácíČRznámáinvestovánímnožstvípříjemdostupnostzačátečníkneochotazdrojvědomíburzačlověkpravdapradávnosfératradplynvývojpráce

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑