Diskuze a otázky - Dokonalý společník na cesty HP 2133

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 8. 04. 2008, 14:07:06 |

levné UMPC coby další „konkurent“ EeePC
Poprask, který se strhl kolem Eee PC od Asusu, má za následek, že každá zmínka či informace o tom, že některý z výrobců připravuje malý levný ultrapřenosný notebook, obletí na internetu během pár hodin celý svět a je z něj okamžitě „konkurent EeePC“. Nejinak je tomu u plánovaného malého ultrapřenosného notebooku společnosti Hewlett Packard s označením 2133.

V něm se praví, že se autor na neformální večeři s někým z managementu Hewlett Packard dozvěděl, že HP připravuje své první UMPC, které by se mělo objevit koncem jara. Nemusí to prý nic znamenat, ale viděno mezi řádky má mít velmi konkurenceschopnou cenu. Zaměstnanec HP prý totiž doslova řekl: „Nebudete dokonce muset zvažovat, zda jej koupit. Pořídíte jej bez přemýšlení podobně, jako telefon“ (toto tvrzení si pamatujte). Nový produkt má řešit i nedostatky, kterými trpí současná UMPC – jedním z klíčových vylepšení má být prodloužení výdrže na baterie (o konkrétních číslech se ale nemluvilo). Produkt prý má velký potenciál jako lifestylová záležitost, která se hodí stejně dobře pro profesionály či pro mladé. Viděno mezi řádky má prý jít o výjimečně přenosné zařízení, které nemá mít více než deset palců. Jediná jistá věc je ale prý oficiální ohlášení produktu během několika měsíců.

Co k tomu dodat? Už první zmínky o plánovaných ULV procesorech Intelu s kódovým označením Silverthorne provází podobně silná slova – Silverthorne bude procesor, který konečně vyřeší problém UMPC platformy, kterým je velká spotřeba, malá výdrž na baterie a vysoká cena, a s jeho uvedením se tato platforma stane levnější, populárnější a konečně rozumně použitelná. Zmiňované ohlášení produktu během několika měsíců může (ale nutně nemusí) znamenat, že se čeká právě na oficiální vypuštění Silverthorne a že jej nové UMPC bude využívat.

Co se ceny týče, nikdo zatím nesdělil nic bližšího, ale ona zmínka o tom, že jej pořídíte „bez přemýšlení stejně jako telefon“ vede ke spekulacím, že má stát stejně jako lepší mobil. Jenže nikdo nic takového neřekl. Může to jen znamenat, že pokud potřebujete mobilní počítač, nemusíte přemýšlet, jestli si můžete podobné zařízení dovolit (což už se o UMPC za tisíc dolarů říci nedá). I kdyby, když někdo naposled přirovnával cenu nějakého zařízení k ceně „lepšího mobilu“, skončilo to OLED klávesnicí za bezmála 1 600 dolarů (to snad naštěstí v tomto případě nehrozí).

Jen den poté zveřejnil server Engadget první fotografie UMPC HP Compaq 2133 spolu s několika techickými parametry. Vězte, že má mít kryty z eloxovaného hliníku. Pro zobrazování má sloužit „velký“ 8,9" proti poškrábání odolný WXGA displej (chránit jej má PMMA akrylát) s rozlišením 1366×766 pixelů (nebo spíš 1366×768?). Z další výbavy můžeme zmínit slot ExpressCard/54, Wireless LAN adaptér, gigabitovou síťovou kartu, téměř plnohodnotnou (95 % plné velikosti) QWERTY klávesnici a integrovanou webkameru. Volitelnou položkou má být SSD flashdisk (z toho vyplývá, že uvnitř bude levnější a hlavně větší klasický pevný disk) a integrovaná čtečka karet Smart Card.

Hmotnost celého zařízení má být přibližně 1,13 kg (2,5 lbs), jako operační systém mají sloužit Windows Vista či Linux. Zajímavá je ještě zmínka o tamper-proof case (snad se to dá volně přeložit jako „blbuvzdorná“ konstrukce) bez viditelných šroubků (což ale také znamená, že vyměnit disk či doplňit paměť jen tak snadno nepůjde).

A jak vedle toho vypadá EeePC? Plastové kryty, malý a levný 7" LCD s nekomfortním rozlišením 800×480 pixelů, relativně malý flashdisk, nízký výkon a nižší hmotnost.

Z toho už asi vytušíte, že nepůjde o rovnocenné soupeře. Dá se říct, že HP 2133 neschází to nejdůležitější, co se dá EeePC vytýkat – větší displej s vyšším rozlišením a větší disk. Eee PC využívá levných masově vyráběných LCD, které se využívají v levných zařízeních jako jsou přenosné DVD přehrávače a fotorámečky. Postavené jsou na starých a levných mobilních procesorech. Pokud bude HP 2133 skutečně pohánět Silverthorne, nelze dnes odhadnout, jak se to projeví na ceně. Neví se, jakou cenu Intel pro platformu Silverthorne nasadí, zatím (dlužno říci že před uvedením Eee PC) se o Silverthorne mluvilo jako o platformě pro pětisetdolarová UMPC.

Další „body“ k dobru si připočtěte na odolnější konstrukci využívající hliníku a lepší výbavu (i když na disku by se mohlo naopak něco ušetřit) a na nějakou třísetpadesátidolarovou hračku už to zdaleka nevypadá. V současnosti se cena podobně vybavených zařízení pohybuje kolem devíti set až tisíce dolarů. Nová stylovka od HP tak může být výrazně levnější a cenově přijatelnější než UMPC či subnotebooky, které se dosud objevily, a přesto nemusí cenou ani zdaleka konkurovat Eee PC. Samozřejmě to neznamená, že podobné, dražší a lépe vybavené zařízení není žádnou konkurencí Eee PC, řada lidí nějakou tu stovku dolarů (či pár tisíc korun) na mnohem lépe vybavený a použitelnější mininotebook ráda přidá, když bude mít tu možnost.

Společnost HP ale není jediná, která má prototypy podobných zařízení – pár kousků si můžete prohlédnout třeba na fotoreportáži z CES. Mezi další velké výrobce, kteří údajně plánují levné mininotebooky, patří třeba Acer či Gigabyte.

Dlužno ještě připomenout, že fotky jednoho prototypu hotový produkt, který se bude prodávat, nedělají. A ještě jedna drobnost – nikdo z Hewlett Packard nepotvrdil, že vyfotografovaný HP 2133 a ona plánovaná levná „lifestylová“ záležitost je jeden a tentýž produkt.

Co dodat? Zdá se, že podobně jako v případě řady dalších představovaných produktů na platformě VIA Nanobook, je přání mít konečně konkurenta Eee PC otcem myšlenky a řada autorů si většinu zpráviček „tak trochu“ přizpůsobí obrazu svému. S trochou nadsázky se dá říci, že je dnes za konkurenta Eee PC označováno vše, co má menší než desetipalcový displej a jen trochu normální klávesnici. I když to třeba nevidíme zase tak růžově, i na ten Asus musí jednou dojít.
!11!

reagovat

V diskuzi jsou 2 příspěvky a shlédlo ji 738 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 8. 04. 2008, 14:42:19

héééj, takový dlouho,to nebudu číst...!1003!

uživatel eliminován | 8. 04. 2008, 14:17:34

http://www.youtube.com/watch?v=gr18_yHmidE
Lépe spatřit než číst


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

konkurentnotebookhewlettpackardeeepcasususpolečnostumpcběhvečeřeinformaceoznačenímanagementnásledekvýrobceinternetspolečníkcestazmínkaautorpopraskmaléultrapřenosnéhosvětcobeeeultrapřenosnýpár

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑