Diskuze a otázky - Chinese restaurant syndrome
úvodní strana | aktualizovat | dolů
V diskuzi je 17 příspěvků a shlédlo ji 680 uživatelů .
uživatel eliminován | 19. 12. 2008, 02:09:51
a co kdyz si furt varim takovy ty cinsky nudle????hva..demence!20!!2!!2!!1113!
NewDaniela | 19. 12. 2008, 01:33:04 | více příspěvků | napsat uživateli
Appolyon...ne...u nas je pul 8 vecer!1259!
NewDaniela | 19. 12. 2008, 01:14:11 | více příspěvků | napsat uživateli
Tady je o tom clanek-
http://www.fiftyfifty.cz/Glutaman-sodny-aneb-syndrom-cinske-restaurace-5117729.php
uživatel eliminován | 19. 12. 2008, 01:13:26
V minulosti panovaly obavy z nežádoucích účinků glutamanu sodného na lidský organismus. Bylo administrativně omezováno jeho používání ve veřejném stravování i při výrobě hotových potravin. Byl zakázán v potravinách určených pro děti do tří let. V posledních letech se změkčují původně přísná pravidla jeho použití a glutaman sodný je široce používán jak v surovinách, tak v hotových pokrmech.
Byly popsány projevy častějšího užívání: zejména může vyvolat zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot, zejména u citlivějších osob. Protože se vyskytovaly zejména při požití čínských jídel, dostaly v USA označení syndrom čínské restaurace (angl. CRS, Chinese Restaurant Syndrome). Tyto příznaky popsal v roce 1968 v časopise New England Journal of Medicine Robert Ho Man Kwok a podle něho jsou nazývány také Kwokova nemoc. Někteří oponenti užívání glutamátu v kulinářství varovali na možnou souvislost s diabetes či s Alzheimerovou nemocí.
Rozsáhlá studie, uskutečněná pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) a Světové organizace pro zemědělství (FAO) (1987) však závažný vliv glutamátu na lidské zdraví nepotvrdila a proto ani nestanovila bezpečnou horní hranici denní dávky jeho příjmu v potravě. Bylo publikováno, že zcela bezproblémová hranice je 120 mg/kg hmotnosti člověka (mimo přirozený přísun v neupravených potravinách). Odpůrci glutamátu však argumentují, že i tyto studie byly ovlivněny lobby výrobců tohoto ochucovadla.
Vědci z univerzity v německém Kielu prováděli studii na laboratorních krysách a zjistili, že glutaman potlačuje hormony odpovědné za spalování tuků. Tím vyvolal u zvířat zvýšenou žravost a obezitu.
uživatel eliminován | 19. 12. 2008, 01:11:48
ti parchanti do toho určitě dávaj různý návykový sajrajty, aby měli víc hostů... !776!
Blad1m1r | 19. 12. 2008, 01:09:46 | více příspěvků | napsat uživateli
Asi jsem potencionální nemocný, co mi hrozí? :D
NewDaniela | 19. 12. 2008, 01:05:22 | příspěvky uživatele | napsat uživateli
Pokud jite casto v Cinske restauraci muzete dostat tzv-Chinese restaurant syndrome
(a ted si nedelam prdel) !1278!
reagovat